הפעלה של עסק ללא אישור כבאות עלולה להיות מסוכנת. באחריות בעל העסק לדאוג לכל אמצעי הבטיחות המתאימים, והיערכות למצבים שונים כגון שריפה, התלקחות, היווצרות עשן וכדומה. למעשה, עסקים רבים מחויבים להוציא רישיון עסק ובתוך הרישיון הזה נכלל גם אישור כבאות לעסק. נסביר על המשמעות ולמי צריך לפנות לצורך כך. תוכלו לפנות אל יגאל שושן קצין לשעבר בשירותי בריאות והצלה.
התאמת העסק בעזרת יועץ לבטיחות באש
לפני שפונים לשירות הכבאות לצורך קבלת אישור, יש לוודא כי בעסק יותקנו אמצעים שונים כנדרש. האמצעים, כגון גלאי עשן, מתזים, מערכת כריזה, תאורת חירום וכיוצא באלה, יותקנו בעסק בהתאם להנחיותיו של יועץ לבטיחות באש. היועץ מכיר את ההגדרות השונות בהתאם לסוגי העסקים השונים במשק, בהתאם לגדלי העסק, לפי סוג הפעילות בעסק ופרמטרים נוספים. לאחר שהותקנו האמצעים הנדרשים והעסק מוכן לביקור מטעם רשות הכבאות, אפשר להגיש את הבקשה לקבלת אישור.
איך מפנים בקשת אישור כבאות לעסק לשירותי הכבאות
מקובל כי אישור כבאות לעסק הינו חלק אחד (מרכזי) ברישוי עסקים. לכן, הוגדר כי הגשת הבקשה לקבלת אישור לא מופנית ישירות דרך שירותי הכבאות המקומיים אלא בדרך כלל עוברים דרך הרשות המקומית. לרשות מעבירים בקשה לרישוי והרשות מעבירה אותה לגורמים שונים ובהם גם שירותי הכבאות. תהליך זה כרוך בתשלום אגרה ותתואם בהמשך ביקורת של גורם מפקח.
הגשת תוכנית עסק מפורטת
בעסקים מסוימים, לא מספיק להגיש תצהיר או להזמין מפקח כבאות לצורך ביקורת לפני קבלת אישור כבאות לעסק. בעסקים שבהם מתעורר הצורך לבחון את תשתית העסק בצורה מפורטת במיוחד יש צורך מלבד בדיקת מפקח גם להעביר את תוכנית העסק לעיון ובדיקה של שירותי הכבאות. תוכנית זאת תפרט מעין מפה של העסק, עם כל הדגשים החשובים. לדוגמא, יוצגו כל הכניסות והיציאות, יוצגו מערכות המים שצריכות להיכנס לפעולה כאמצעי כיבוי אש, יוצגו מערכת אוורור, מנדפים, מטפים, לוחות חשמל, יתוארו שעות הפעילות, סוג העסק, תיאור מיקומו, דרכי נגישות עבור כוחות ההצלה במקרה הצורך ועוד.
אם יתגלו ליקויים, צריך לתקן
במידה ויתגלו בעסק ליקויים או חוסרים בציוד בטיחות אש או מבחינה הנדסית, יש לתקן לצורך קבלת אישור הכבאות. לדוגמא, בעסקים מסוימים נדרשת התקנה של דלתות יציאה בפתיחה מהירה באירועי חירום. פנו עוד היום אל יגאל שושן לקבלת פרטים נוספים.